- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Stema comunei Ineu, județul Bihor
Stema comunei Ineu se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. În câmpul albastru se află un mănunchi de spice de grâu din care iese un caduceu, totul de aur. În șef se află trei stele în cinci colțuri de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cele trei stele de aur reprezintă satele ce alcătuiesc comuna. Mănunchiul cu spice de grâu de aur și caduceul simbolizează activitatea specifică zonei, agricultura și comerțul. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 281 din 12 aprilie 2019).
Stema comunei Mădăras, județul Bihor
Stema comunei Mădăras se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat, sus despicat. În câmpul superior, în dreapta, pe albastru, se află un pește de argint plasat în pal. În câmpul superior, stânga, pe verde, se află patru spice de grâu de aur. În câmpul inferior, pe roșu, se află o vacă la arat, văzută din semiprofil spre dreapta, trăgând un plug cu brăzdar și o roată, deasupra unui brâu undat, totul pe argint. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Scutul triunghiular respectă convenția națională privind stemele comunale. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Peștele de argint simbolizează atât pescăriile din zonă, cât și credința locuitorilor, indiferent cărei biserici aparțin. Cele patru spice de grâu din aur au de asemenea o dublă semnificație, privind atât câmpia roditoare din acea parte a Bihorului, cât și numărul satelor care compun comuna, în timp ce vaca la arat scoate în evidență, prin prezența plugului cu brăzdar și o roată, câteva din ocupațiile de bază ale locuitorilor (agricultura cu cele două ramuri: cultura vegetală și zootehnia). Brâul undat are tot o dublă caracteristică, și anume apa geotermală, ca bogăție a subsolului – motiv pentru care brâul undat a și fost așezat în partea inferioară a compoziției heraldice, către vârful scutului, precum și prezența pârâului Oprea, din care se alimentează pescăriile.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 11 mai 2021).