sigla_acor

FILIALA JUDEȚEANĂ BIHOR
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Tămășeu

Comună membră ACoR din 14.03.2017

Prin HCL nr. 18 din 14.03.2017 comuna Tămășeu a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Numele satului Tămășeu (Paptamási) este menționată pentru prima dată în registrul de zeciuieli al episcopiei din anii 1291-94. Registrul de zeciuieli al Episcopiei de Oradea reprezintă prima listă de venituri păstrată din țară, care indică cuantumul zecuielii din cereale plătite episcopului de către localitățile cu și fără parohie. Preotul din „Tamasy” a plătit o uncie episcopului. Registrul papal de zeciuieli reprezintă lista sumelor plătite papii între anii 1332 și 1337 de către preoții bisericilor drept zeciuială din venitul lor propriu. În anul 1332 preotul din Tămășeu a plătit 6 bănuți, iar între anii 1333-1337 9 bănuți drept zeciuială papală.

Alcătuită din satele: Parhida, Niuved, Satu-Nou și centrul de comună Tămășeu, comuna este așezată în vestul județului Bihor,  pe Drumul Național 19 Oradea – Satu Mare, la 20 km distanță de municipiul Oradea și 20 km distanță de Săcueni. Se află la 7 km de distanță de la trecerea de frontieră cu Ungaria.Prin comună trece linia ferată Oradea – Satu Mare, gara fiind situată la un km depărtare de centrul comunei – Tămășeu. Clima zonei este continental temperată, cu influențe oceanice. Temperatura medie anuală rezultată în urma observațiilor mai multor ani este de 10,3 o C. Solul este constituit în majoritate din cernoziom, de bună calitate, pretabil culturilor de grâu, cereale păioase, porumb, cartofi, legume ș.a.
Teritoriul comunei este străbătut de râul Barcău . Zona este bogată în izvoare și în ape geotermale. În anii 1800, niște cercetări balneologice au arătat că izvoarele sunt bogate în litium, ceea ce este benefic pentru organism. Dar din păcate această apă minerală naturală nu se comercializează deși au fost niște încercări în trecut. Vegetația în mare parte are caracteristicile corespunzătoare câmpiei. Sunt specifice pâlcuri de păduri de foioase. Se găsesc multe specii atât în floră cât și în faună.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Miklós MATYI

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.tamaseu.ro
E-mail: primaria@tamaseu.ro

Telefon: +40 259 458 553