sigla_acor

FILIALA JUDEȚEANĂ BIHOR
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Șinteu

Comună membră ACoR din 26.06.2018

Prin HCL nr. 31 din 26.06.2018 comuna Șinteu a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La începutul secolului al XVIII-lea cetatea Sólyomkővár (azi Șinteu), bază militară și centru de rezistență a curuților, a fost distrusă și depopulată de autoritățile imperiale austriece. La Șinteu au fost colonizați slovaci, care constituie până în prezent majoritatea absolută a locuitorilor.
Spre sfârșitul secolului XVIII, un număr însemnat de slovaci s-au stabilit în hotarul Peștișului, numit pe atunci și Peștișul de Piatra Șoimului (Solyomköpestes), între culmile Munților Plopișului, punând astfel bazele cătunului Șinteu, care cu timpul va deveni așezare și apoi comună. Autoritățile timpului au ”botezat” impropriu, locul unde s-au stabilit slovacii, în raza satului Peștișul de Piatra Șoimului cu numele de Piatra Șoimului (Solyomkö). Această denumire este considerată improprie deoarece nu are nimic în comun, cu fosta localitate Solumkew (Piatra Șoimului) și nici cu cetatea Piatra Șoimului, față de care Șinteul se află la peste 20 km nord-est, între culmile Munților Plopișului.

Comuna Șinteu este situată în partea de est a județului Bihor, pe culmea Muntelui Șes, la o altitudine medie de 750 m, de o parte și alta a DN 1H care leagă orașul Aleșd cu orașul Șimleu Silvaniei, întinzându-se pe o suprafață de peste 40 km pătrați.
În partea de est, este delimitată de județul Sălaj, la nord-vest de comuna Popești, la vest de orașul Aleșd, iar la sud de comuna Aușeu.
Din grupa nordică a Carpaților Occidentali fac parte și Munții Plopișului cu muntele Șes, care reprezintă o culme largă alcătuită din formațiuni cristaline ce este situată între Valea Crișului Repede și Bazinul Barcăului. Pe partea de nord-vest a acestor munții, se întinde comuna Șinteu, în componența căreia intră următoarele sate: Șinteu (reședința comunei), Valea Tarnei, Huta Voievozi și Socet.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Benedek LASAK

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.primariasinteu.bihor.ro
E-mail: primaria.sinteu@cjbihor.ro

Telefon: +40 259 429 750