sigla_acor

FILIALA JUDEȚEANĂ BIHOR
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Șimian

Comună membră ACoR din 15.05.2019

Prin HCL nr. 38 din 15.05.2019 comuna Șimian a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Epoca paleolitică. Primii oameni au apărut pe Érmellék înainte cu 6000 ani. Cultura paleolitică a lăsat în urmă un material arheologic puțin deoarece oamenii din epoca paleolitica au folosit unelte destul de primitive. Cu toate acestea putem aminti că s-au găsit în urma săpăturilor câteva obiecte din epoca paleolitică în regiunea nord-vestică a județului Bihor, într-un sol nisipos, între Valea lui Mihai și Săcuieni.
Neolitic. Au fost descoperite urmele unei așezări neolitice la Valea lui Mihai. Până acum nu a fost făcută nici o descoperire de acest gen la Șimian, dar e foarte probabil că după o cercetare serioasă vor exista dovezi și aici.
Epoca de cupru. S-au găsit la Șimian obiecte legate de epoca de cupru aparținând cetățenilor din Tisa.
Epoca de bronz. Descoperirile făcute la Érmellék: vârfuri de suliță, cuțite, brățare, ciocan, lamă lată de rindea, belciug lat din Săcuieni; brățară în formă de ou din Șimian; vârf de floretă din Érkeserű etc. La Șimian au descoperit și o așezare din epoca de bronz. Probabil se găsesc aici și urme din epoca de fier și migrațiunea popoarelor. Nu se știe să fie și altceva important de menționat despre Șimian.

Comuna Șimian este așezată în nord-vestul României și al județului Bihor în Câmpia Careiului. Suprafața comunei e intersectată de paralela de latitudine nordică 47o20' și meridianul de longitudine estică 20o20'. Așezările de lângă Șimian sunt: la nord Valea lui Mihai, la sud Șilindru și Voivozi. În partea vestică se învecinează cu Ungaria (comuna Nyírábrány) iar la est cu Tarcea. Prin așezare trece linia de cale ferată Oradea – Satu- Mare, datorită drumului ei de legătură e ușor de accesat de pe drumul internațional E 670. Comuna e așezată în partea vestică a regiunii numită Érmellék la 5 km de Valea lui Mihai, 43 km de Carei, 60 km de Oradea. Din punct de vedere a reliefului comuna este limitată la vest de dunele din Nyírség, la est de “subsolul negru” format pe terasa văii Ér. Din punct de vedere administrativ aparțin de ea: Șilindru, Voivozi și 2 cătune: Șimianul Nou și Barantău.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Iosif BALÁZSI

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: simian.ro
E-mail: primaria@simian.ro

Telefon: +40 259 356 263