sigla_acor

FILIALA JUDEȚEANĂ BIHOR
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Sânnicolau Român

Comună membră ACoR din 28.04.2017

Prin HCL nr. 47 din 28.04.2017 comuna Sânnicolau Român a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Așezarea a fost pomenită de-a lungul timpului ca fiind populată de oameni harnici și muncitori, care aveau ca ocupații de bază creșterea animalelor și cultivarea pământului. Prima atestare documentară a satului datează încă din anul 1332. Pe teritoriul satului se află o cetate din secolul al XV-lea, care, din păcate s-a deteriorat, rămânând doar ruinele. Sânnicolau este denumirea tradițională a Sfântului Nicolae, nume dat și așezării bihorene după biserica din sat, cu hramul Sfântul Nicolae. Biserica a fost construită în anul 1783, pe timpul împăratului Iosif al II. Printre ctitorii bisericii se afla la loc de cinste și un fiu al satului, pe nume Nicolae Jiga.
Pe teritoriul localității se află o cetate în ruină, care datează din sec. XIV–XV. Primele date despre numărul de locuitori ai localității parvin din anul 1552: 8 familii.

Localitatea bihoreană Sânnicolau Român este așezată în Câmpia de Vest, la o distanță de 30 de km de Oradea. Teritoriul localității este străbătut de canalul colector, care unește Crișul Repede de Crișul Negru.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Dumitru-Marin MUNGE

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: e.sinnicolauroman.ro
E-mail: primaria-sanicolau@cjbihor.ro

Telefon: +40 259 395 329