Comună membră ACoR din 03.03.2016
Prin HCL nr. 24 din 03.03.2016 comuna Roșiori a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Denumirea satului a apărut prima dată în înregistrarea episcopală de zecime între 1291 și 1294 ca și: VILLA DRUG, NOGDURUGFELEGHÁZ. Dualitatea: Dorogfalva, Nagydorogfélegyháza ne lasă cu impresia că satul s-a format mult mai devreme de această primă menționare. Jakó Zsigmond era de părere că satul a fost o așezare regală: „partea numită Dorogfélegyháza, Dorogegyháza a familiei Gutkeled se presupune corect că ar fi așezarea neamului respectiv. Partea veche, proprietatea nobililor „condiționari” și-a păstrat denumirea Félegyháza. Frații Gut și Keled s-au mutat din Bayern în Ungaria, în timpul regelui Péter (1038-41 și 1044-46). Ei aveau un rol important în garda regală și pentru serviciile lor au primit proprietăți importante în județele Szabolcs și Bihor. Centrul proprietății lor din Érmellék era Diosig, iar la Egyed au construit o mănăstire, în a doua parte a secolului XII. Roșiori a primit denumirea sa după un membru al familiei Dorog. În partea cealaltă a satului au trăit în continuare „condiționarii” adică slujitorii care au făcut parte din regatul cetății din Biharia. Ei au avut diferite ocupații: dulgheri, fierari, păstori, muncitori pe podgorie, vânători, căruțași, blănari și au satisfăcut nevoile curții regale și ale castelelor”.
Satul Roșiori se află lângă DN 19 Oradea – Satu Mare, la o distanță de 25 de kilometri de municipiul Oradea. Din punct de vedere administrativ, comuna se compune din trei localități: Roșiori Bihor, Vaida și Mihai Bravu.
Datorită așezării colinare și a solului, teritoriul comunei Roșiori este ideal pentru cultivarea diferitelor specii de vii. Comuna aparține bazinului hidrografic al Barcăului și al Văii Ierului. În localitatea Roșiori există din punct de vedere onomastic și etimologic un număr considerabil de denumiri de locații. Doar informativ câteva dintre ele: strada Orașul Masculilor (într-o vreme au născut doar băieți în regiunea respectivă). Pe dealul cu numele Tureac de izmene cândva a fost cultivată vie. Dealul, după părerea lingviștilor, a primit numele după forma pământului.
Numele dealului „Îmi pare rău” se referă la faptul că proprietarul acestui teren nu a avut succes cu produsul agricol cultivat pe pământul respectiv.
Terenurile care încep pe partea nordică a localității ating rețeaua hidrografică a Văii Ierului.
Satul Vaida se află lângă drumul național Oradea – Satu-Mare, la o distanță de 4 km de la intersecția spre Roșiori. Din punct de vedere administrativ Vaida formează împreună cu Mihai Bravu și Roșiori o comună. În secolul XIII a purtat numele Wojvoda. O vreme a fost proprietatea familiei Dobozy. După incendiul de Crăciun, în biserică, în urma renovării în anul 1999, au fost găsite ruinele bisericii din secolul XII și XV. Dintre ruinele găsite este interesant o ruină de stil roman și o rotundă.
Satul Mihai Bravu este o localitate de coloniști. Este situată în partea sudică a localității Roșiori. Cele două localități sunt separate doar de o singură stradă. În anii 1920 optzeci de familii din Beiuș au primit loc de casă pe fosta moșie a familiei Esterházy.
Nu are o stemă aprobată prin H.G. |
Zoltan KELEMEN
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.rosiori.ro
E-mail: primaria@rosiori.ro
Telefon: +40 259 462 380