Filiala Bihor a Asociației Comunelor din Romania implementează proiectul Oameni pentru muncă, contract POCU/1080/3/16/157570, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară: 3 – Locuri de muncă pentru toți, Operațiune compozită OS 3.1, 3.4 – Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii.
Scopul proiectului este imbunatatirea nivelului de competente profesionale si cresterea gradului de ocupare a somerilor si persoanelor inactive din regiunea Nord-Vest în corelare cu nevoile pietei muncii, prin: derularea programului de consiliere profesionala pentru 210 persoane, derularea programului de mediere pe piata muncii pentru 210 persoane, derularea programului de formare profesionala.
Competitivitatea pe piata muncii este direct determinata de nivelul de educatie si calitatea pregatirii educationale a resursei umane.
Prin obiectivul sau general, proiectul va genera pe termen mediu si lung efecte pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea capitalului uman si imbunatatirea nivelului de competente profesionale si cresterea gradului de ocupare a somerilor si persoanelor inactive din regiunea Nord-Vest.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1. Dezvoltarea competentelor profesionale ale grupului tinta prin derularea programelor de FPC pentru 210 persoane pe o perioada de 11 luni. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, vor fi organizate cursurile de formare acreditate ANC. Dintre acestea, cel putin 169 persoane vor primi certificarea finala.
OS2. Cresterea ocuparii la nivelul grupului tinta prin derularea programelor de consiliere si orientare profesionala si mediere pe piata muncii pentru 210 persoane pe o perioada de 11 luni.
Pentru indeplinirea acestui obiectiv, va fi organizat un program de consiliere si orientare profesionala la care va participa intregul grup tinta (210 persoane) al prezentului proiect. Ca urmare a sesiunilor, se va realiza cate un dosar de participant, care va contine profilul socio-profesional al acestuia, identificat in urma discutiilor din cadrul sesiunilor.
De asemenea, va fi organizat un program de mediere pe piata muncii la care va participa intregul grup tinta (210 persoane) al prezentului proiect. In cadrul sesiunilor, expertul responsabil va identifica angajatori care sunt interesati de angajarea de personal si vor prezenta pozitiile deschise participantilor (in functie de profilul socio-profesional al acestora), in scopul ocuparii acestora. Proiectul isi propune ca un numar de 95 de beneficiari ai proiectului sa fie ajutati sa isi gaseasca un loc de munca sau sa dezvolte activitati de natura antreprenoriala.
Vor fi organizate programe de formare profesionala, evaluarea cursantilor si certificarea competentelor. Participantii vor putea alege, in limita locurilor disponibile, intre urmatoarele teme de curs:
Absolventii de curs vor primi diplome emise de Ministerul Munci si Ministerul Educatiei.
Participantii la oricare dintre aceste cursuri vor beneficia de un serviciu de catering, in fiecare zi de curs, iar la final si de subventii, proportional cu numarul de ore in cre au fost prezenti la curs.
Proiectul se adreseaza: (1) persoanelor care au domiciliul sau resedinta in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, (2) sunt someri de lunga durata, lucratori vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilitati, persoane cu nivel redus de educatie; (3) sunt in masura sa furnizeze informatiile si documentele solicitate de catre expertii proiectului; (4) isi dau acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal; (5) nu au beneficiat de aceleasi masuri finantate prin alte apeluri de proiecte in cadrul POCU sau din alte surse de finantare.
Vor fi organizate 10 evenimente de promovare a proiectului si de recrutare a viitorilor beneficiari,
Toate activitățile din proiect sunt GRATUITE pentru beneficiarii selectați în grupul țintă al proiectului.
Valoarea totala a proiectului este de 2.470.554,65 lei, suma fiind asigurata integral din cofinanțarea UE si a Guvernului României. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, intre 3 ianuarie si 31 decembrie 2023.
Proiectul va contribui si la îndeplinirea Principiilor orizontale ale Programului Operațional Capital Uman prin prevederi referitoare la egalitatea de sanse si dezvoltarea durabila.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați.
Sediul central al proiectului este în satul Pomezeu nr. 11, comuna Pomezeu, cod poștal 417380,. punct de lucru în Beiuș, str. Horea nr. 1c, cod poștal 415200, ambele adrese în județul Bihor, România